woensdag 21 december 2011

Soma & psyche (in 3 delen)


Deel 3 (slot)

In dit onderzoek zijn alle opnames in een psychiatrisch ziekenhuis, exclusief heropnames en mensen bekend met alcoholmisbruik, gedurende 1 jaar systematisch onderzocht en geregistreerd. Het onderzoek bestond uit een anamnese, lichamelijk onderzoek, ECG, X-schedel en -thorax, EEG en bloed- en urine-onderzoek. Alle vastgestelde relevante somatische aandoeningen werden geregistreerd. De onderzoeksgroep bestond bij aanvang uit 200 mensen, 67 vielen uiteindelijk uit de follow-up. Bij de overgebleven 133 mensen werd in 14% van de gevallen een al bekende somatische aandoening vastgesteld en bij 54% geen.
Bij 32% werd een nog niet bekende somatische aandoening vastgesteld. De anamnese en het lichamelijk onderzoek waren bepalend; 26% van de nog onbekende somatische aandoeningen werd op die manier vastgesteld. Het bloedonderzoek droeg in 8% van de gevallen bij, het urine-onderzoek in 5% en het ECG in 3%, het laatste m.n. bij mensen van 50 jaar en ouder. Het röntgenologisch en elektro-encephalografisch onderzoek droegen nauwelijks bij.
De onderzoekers adviseren bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis een anamnese, lichamelijk onderzoek, bloed- en urine-onderzoek en bij mensen van 50 jaar en ouder een ECG te verrichten.
Het heeft dus zin om mensen met een psychische stoornis te controleren op een somatische aandoening (casefinding). Daarbij komt dat mensen met een ernstige psychische stoornis een duidelijk verhoogde kans hebben op een somatische aandoening. Ik stel daarom voor elke patiënt met een ernstige psychische stoornis regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) aan een somatisch onderzoek te onderwerpen. De algemene uitgangspunten hierbij zijn:

  1. het gaat om casefinding van somatische aandoeningen met een hogere prevalentie bij mensen met een ernstige psychische stoornis dan bij de algemene bevolking
  2. het verhoogt de kwaliteit van het somatisch onderzoek als er een standaardinvulformulier wordt gebruikt
  3. het is zinvol om de patiënt uitleg te geven over aanpassingen van leefstijl en evt. begeleiding daarbij aan te bieden.


Deze link leidt naar een standaardinvulformulier. In dit formulier staan weer links naar NHG-standaarden of andere documenten. Van een aantal aandoeningen ontbreekt een protocol. Het is mijn ambitie om in de komende tijd voor deze aandoeningen een protocol te maken, gelijk aan het eerder gepubliceerde protocol voor verlengde QT-tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten