vrijdag 13 januari 2012

Onderzoek ook jeugdigen


Somatische aandoeningen komen vaak voor bij psychiatrische patiënten. Er is nog geen overeenstemming over de wijze waarop onderzoek naar somatische aandoeningen optimaal verricht kan worden.
De auteurs van dit artikel hebben een prospectief onderzoek verricht naar het voorkomen van somatische aandoeningen en de effectiviteit van het somatisch onderzoek bij jeugdpsychiatrische patiënten. Bij 55% is geen somatische aandoening vastgesteld en bij 25% was de aandoening al bekend.
Bij 20% is een niet bekende somatische aandoening vastgesteld. Het gaat m.n. om aandoeningen van het bewegingsapparaat, de huid en de luchtwegen die ook vaak voorkomen bij jeugdigen zonder psychische stoornis. De onderzoeksgroep is te klein om de somatische aandoeningen te relateren aan de psychiatrische diagnose. Er was in elk geval klinisch geen duidelijk causaal verband tussen de somatische aandoening en de psychische stoornis te leggen. Bij eetstoornissen komen wel vaker specifieke somatische verschijnselen voor, zoals bradycardie en hypokaliëmie.
In 68% van de gevallen bracht alleen de anamnese de aandoening naar voren. De anamnese gecombineerd met het lichamelijk onderzoek in 92% van de gevallen. Het laboratoriumonderzoek droeg gering bij (5%). De auteurs bevelen aan om een anamnese en lichamelijk onderzoek te verrichten met aandacht voor vaak voorkomende aandoeningen bij kinderen en jeugdigen, evt. aangevuld met een beperkt laboratoriumonderzoek. Verder aanvullend onderzoek dient slechts op indicatie te worden verricht.
Ik heb op basis van bovenstaand artikel en van deze post een gestructureerd somatisch onderzoek bij jeugdigen geformuleerd. Via deze link komt u bij het pdf-bestand uit. Elk commentaar is welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten