dinsdag 13 december 2011

Soma & psyche (in 3 delen)

Deel 2


Mensen met een ernstige psychische stoornis (schizofrenie, schizo-affectieve stoornis, bipolaire stoornis of ernstige depressieve stoornis) hebben een 10-30 jaar kortere levensverwachting dan de algemene bevolking. En 60% van deze verhoogde mortaliteit is te wijten aan andere aandoeningen dan de ernstige psychische stoornis. Iemand met een psychische stoornis heeft meer kans op een somatische aandoening dan iemand zonder psychische stoornis. Er zijn een aantal redenen aan te wijzen:
  • genetische factoren
  • leefstijl (roken, alcohol, drugs, weinig lichaamsbeweging, ongezond dieet, slechte zelfzorg, sexueel risicogedrag en slechte woonomstandigheden)
  • symptomen van de psychische stoornis
  • bijwerkingen van psychofarmaca
In deze tabel worden de somatische aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met een ernstige psychische stoornis en de waarschijnlijke reden(en) vermeld.


Op basis van deze somatische comorbiditeit is het aan te bevelen bij mensen met een ernstige psychische stoornis een gestructureerd somatisch onderzoek te verrichten. In deel 3, het laatste deel, stel ik voor hoe dit onderzoek eruit moet zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten