woensdag 28 november 2012

Geen hoofdpijn door verhoogde bloeddruk

De meeste mensen met hoofdpijn gaan niet naar de huisarts. Eén van de belangrijkste taken van de huisarts is daarom te achterhalen wat voor de patiënt de reden van komst is. Een andere belangrijke taak is het uitsluiten van ernstige oorzaken. Ook daarvoor is het verhaal van de patiënt het belangrijkste middel.

Lichamelijk onderzoek kan dienen ter bevestiging van een diagnose of ter uitsluiting van een ernstige oorzaak. In de huisartsenpraktijk dient het vooral de arts-patiëntrelatie: het geeft de patiënt vertrouwen in het handelen van de arts en hij voelt zich serieus genomen. Dit geldt ook voor de patiënt met hoofdpijn. Lichamelijk onderzoek draagt weinig bij aan de diagnose.

Zo zijn er wetenschappelijk gezien sterke aanwijzingen dat een verhoogde systolische druk en/of een diastolische druk < 125 mmHg niet de oorzaak van hoofdpijn is. Toch beveelt de NHG-standaard Hoofdpijn aan om de bloeddruk te meten bij een nieuwe hoofdpijn bij de patiënt ouder dan 50 jaar om maligne hypertensie uit te sluiten.

Maligne hypertensie is een zeldzame aandoening (1-3/100.000 personen per jaar): er gaan jaren voorbij in de huisartsenpraktijk zonder dat dit zich voordoet. Door een bloeddrukmeting is weliswaar de ernstige oorzaak uit te sluiten, maar belangrijker is: kom niet in de verleiding om de (niet-maligne) bloeddrukverhoging te gebruiken als verklaring voor de hoofdpijn. Blijf luisteren naar het verhaal van de patiënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten